Historia

Nuori vuori-insinööri Emil Sarlin palkattiin Paraisten Kalkkivuori Osakeyhtiöön asiantuntijatehtäviin vuonna 1904. Tätä ennen hän oli ollut AB Prospectorin pääinsinöörinä Lapin kultakaivoksilla. Reilussa vuodessa rohkea visionääri Sarlin nousi koko yhtiön johtoon ja toimi sittemmin Kalkkivuoren toimitusjohtajana ennätyksellisesti lähes 50 vuoden ajan. Vuonna 1906 kaivoksen läheisyyteen valmistui alkuperäinen arkkitehti Torsten Montellin suunnittelema Villa Furuvik Sarlinien perheen kodiksi. Kerrotaan jugendtyylisen puuhuvilan kauniin merenrantasijainnin olleen nuoren rouvan Edit Sarlinin valitsema.

Vasta kaksikymmentä vuotta valmistumisensa jälkeen Villa Furuvik koki suuren muodonmuutoksen, kun rakennusta laajennettiin yli 800 neliömetrin kokoiseksi. Uuden ilmeen suunnittelijana oli Albert Richardtson. Klassismia ilmentävät uudet julkisivut kalkkirapattiin, kuten myös sisäpuoliset seinäpinnat. Tämä yhdessä näyttävien pylväsrivistöjen kanssa tekee Furuvikista täysin kivirakennuksen näköisen. Suurempiin tiloihin saatiin Sarlinien kasvaneen perheen lisäksi tiloja myös yrityksen edustuskäyttöön.

Tuolloin sai alkunsa myös Furuvikin legendaarinen muotopuutarha, jota vuoteen 1939 saakka hoidettiin peräti geometrisena barokkipuistona muotoonleikattuine laajoine labyrintteineen.

Vuorineuvos Sarlinin kuoltua vuonna 1956 Furuvikilla ei ollut enää käyttöä asuntona ja tehdas otti koko rakennuksen edustustilakseen sekä yhtiön vieraiden majoitustilaksi. Samalla tehtiin sisätiloissa rakenteellisia muutoksia, joilla sisääntulokerroksen tuolloin vanhahtavaksi katsottuja eteisaula- ja porrasrakenteita modernisoitiin varsin radikaalisti 50-luvun henkeä noudattavaksi.

Partekiksi nimensä myöhemmin vaihtanut yhtiö kasvoi ja rönsysi vuosikymmenten kuluessa ja siitä tuli monialakonserni, jonka lonkerot ulottuivat 1990-luvulla jo pitkälle rakennusmateriaaliteollisuuden ulkopuolelle. Historia saavutti käännepisteensä vuonna 2002 kun Kone-yhtymä osti suurelta osin Suomen valtion omistukseen eri yritysjärjestelyjen myötä päätyneen Partekin. Kaupasta käynnistyi suuren kokonaisuuden pilkkominen, jossa yhteydessä myös edelleen edustuskäytössä palvellut Villa Furuvik myytiin yksityiselle kiinteistösijoitusyhtiölle. Geraton Oy jalosti Furuvikista kymmenen vuoden aikana yhden Suomen halutuimmista hääjuhlatiloista ja investoi merkittävästi myös arvokkaan puiston kunnostustöihin.

Nykyiselle omistuspohjalleen Furuvik päätyi syksyllä 2016. Juhla- sekä kokoustilatoiminta on nyt ympärivuotista ja vanha arvorakennus on myös jälleen 60 vuoden tauon jälkeen asuttu. Vuonna 1957 tehdyt sisätilojen muutokset on purettu pois ja alkuperäinen 1920-luvun huonejako sekä porrasrakenteet rekonstruoitu. Furuvikin Kartanoksi yleisesti kutsuttu kokonaisuus puistoineen on erittäin hyvässä kunnossa ja palvelee niin yksityisiä kuin yrityksiäkin.

Vastaamme mielellämme kysymyksiin ja kerromme lisää.

myynti@furuvik.fi
Löydät meidät myös Facebookista